Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2011 20:19 - За законова забрана на опасните технологии за проучване и добив на шистов газ
Автор: solidarnabulgaria Категория: Политика   
Прочетен: 1471 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.03.2012 13:15


За законова забрана на опасните технологии за проучване и добив на шистов газ
 

Позиция на сдружение "СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ"


Сдружение "СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ" се обявява против допускането на сондажи за проучване наличието и добив на шистов газ в Добруджа - българската житница. Процесът се осъществява чрез високорискова и увреждаща околната среда технология за разбиване на подземни скални пластове, като се инжектират под налягане огромни количества вода, смесени с химикали.

Добивът на шистов газ е свързан със:
- замърсяване на земите, в които се поставят сондите
- използване на огромно количество вода
- инжектиране на химикали, които замърсяват необратимо водоизточниците
- предизвиканите подземни взривове водят до земетресения от 2-3 степен, разместване на водните слоеве, пресъхване на реки
- влошаване на здравния статус на местното население

Процесът предполага разхищение на и бездруго ограничените водни ресурси. За експлоатацията на една сонда са нужни около 19 млн. литра вода. Според експерти до 15 години светът ще страда от остър дефицит на прясна вода. Дори към момента 1,1 млрд. души живеят в условия на постоянен недостиг. Според последните огласени данни, в България през 2011 година са паднали с 30% по-малко дъждове.

Световната практика еднозначно предупреждава за опасностите от експлоатацията на шистови находища. Френското правителство, след прецизна оценка на рисковете за населението и околната среда, забрани фракинг технологията. Във Великобритания спряха добива на "шистовата лудост", след като бяха регистрирани две земетресения с близък магнитуд, еднаква дължина и вид на вълната, еднаква локация, а следователно и еднаква причина, в регион с крайно ниска сеизмична активност. Струва си да уточним, че в САЩ разработването е разрешено в полупустинни райони, докато българското правителство възнамерява да допусне проучвания в житницата на България.

Отворен стои въпросът за икономическата целесъобразност на проекта. Според множество експерти добивът на шистов газ е многократно по-скъп от този на конвенционалния газ. Налага се пробиването на голям брой сондажи, което увеличава себестойността на продукцията. В българския дебат политическата целесъобразност от намаляване на енергийната зависимост се ползва като аргумент за засенчване на очевидната икономическа нецелесъобразност.

Бурният икономически растеж в районите на добив и осигуряване на хиляди работни места са илюзорен морков пред погледа на осиромашалалите български региони. Там, където и в момента се извършват проучвания – Рогозина и Голямо Пещене, наетите българи се броят на пръсти и са единствено помощен персонал. Специалистите-геолози в Рогозина са узбекистанци и чехи, а в Голямо Пещене – румънци.

У нас са заявени интереси за проучване и добив на шистов газ в няколко области – почти цяла Северна България. Лично премиерът Бойко Борисов подчерта, че приоритет за развитие на България е земеделието и че водата и храните са "нашия петрол". Това решение е стратегически обосновано в условията на нарастваща продоволствена криза. Уви, незнайно защо приоритетът бе подменен. Разработването на находище на шистов газ в житницата на България де факто означава, че земеделието на страната ще бъде обречено. Националният и световният пазар закономерно ще отхвърлят продукти, произведени в условия на екологичен риск.
 
Обръщаме се към Народното събрание с искане за:

1) Незабавен мораториум върху проучванията и добива на газ по метода хидравлично разбиване
2) Законова забрана за използване на метода на хидравличното разбиване и подобни на него наименования (хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг и пр.), които описват вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични елементи и съединения, в земните недра под голямо налягане.
3) Отнемане на вече издадените разрешения за проучване и добив по посочения в т. 2 метод.
4) Законова промяна въвеждаща задължително изготвяне на ОВОС, преди издаване на разрешения за проучване и добив на нефт и газ.

Сияйните икономически перспективи и страхът от енергийната зависимост са несъстоятелни аргументи, когато на карта е поставено здравето на нацията, чистотата на българската природа и бъдещето на основен икономически отрасъл като земеделието.

Призоваваме българските народни представители от всички групи да поемат своите отговорности към здравето на нацията и бъдещето на българската природа две години преди ние, гражданите, да решим дали да подновим доверието в своите избраници.

Позицията е внесена в деловодството на Народното събрание на 30 ноември 2011г.

Изказване на антишистовия протест, състоял се на 10 март 2012 година: http://solidarnabulgaria.blog.bg/politika/2012/03/15/hora-bdete.921016



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: solidarnabulgaria
Категория: Политика
Прочетен: 123135
Постинги: 17
Коментари: 189
Гласове: 39
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930