Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 15:07 - Държавата да се намеси в защита на потребителите срещу спекулативно високите цени на sms-и и мобилни разговори
Автор: solidarnabulgaria Категория: Политика   
Прочетен: 2279 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.09.2011 09:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Държавата да се намеси в защита на потребителите срещу спекулативно високите цени на sms-и и мобилни разговори

 

Становище на сдружение „СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ” към Народното събрание

относно Закона за електронните съобщения

 

 

§ 1. Към момента в Закона за електронните съобщения няма текст, с който се определят съответните пазари, върху които е нужно да се извършва анализ за наличието на ефективна конкуренция. Използваната понастоящем „Методика за условията и редa за определяне, анализ и оценка на съответните пазари и критериите за определяне на предприятия със значително въздействие върху пазара” се изготвя от Комисията за регулиране на съобщения, което дава възможност за свободно интерпретиране на нуждата от анализ на определен пазар. Според нас изискване за анализ на определени пазари трябва да има още в Закона за електронните съобщения.

Сдружението не счита, че и променения чл. 221, ще защити клиентите на мобилните оператори от изкуствено завишените, договорени между операторите крайно клиентски цени. Предлагаме примерен текст, който задължава Комисията за регулиране на съобщенията, да извърши анализ, въз основа на който да вземе решение за налагане или неналагане на специфични задължения на операторите:

 „При установено наличие на предприятия със значително въздействие на определен продуктов пазар на едро, задължително се изготвя и анализ на съответния продуктов пазар на дребно, с цел проследяване  въздействията на несъвършения пазар на едро върху крайните клиентски цени.”

 

Мотиви:

Въпреки наложения график за намаление на цените за терминиране на мобилните гласови услуги и спазените от страна на мобилните оператори задължения, крайната цена на минута разговор към мрежи извън генериращата, останаха високи. Понастоящем цената за терминиране, която е основна част от разходите за гласовата услуга, е 15,6 ст. с вкл. ДДС. Цената за една минута разговор между различни оператори е  2 пъти по-висока – 32 ст. Изключение прави единствено Виваком.

Останалите два оператора, които обслужват 86,3% от всички потребители на мобилни услуги (според последния годишен доклад на КРС за 2009 г.), се възползват от силната си позиция  и задържат цената на минута разговор на необосновано високи цени. За което им помагат и създадените от тях многобройни трудности за пренасяне на номерата в друга мрежа. Резултат от високите цени към други оператори е и затварянето на трафика в собствените им мрежи.

Затова смятаме, че не е достатъчно регулирането единствено на пазарите на едро. Задължително е да се проследи въздействието на несъвършения пазар на едро върху този на дребно и въздействието на вече наложените задължения за операторите със значително въздействие върху крайната цена за потребителите.

 

 

§ 2. Регулация и на смс услугата. Не можем да се съгласим със становището на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, че единствено фактът че КРС има правомощия да анализира един пазар, автоматично защитава клиентите на услугата. Разбира се Комисията има възможност да анализира и налага задължения на пазарите, когато тези пазари отговарят кумулативно на съответните критерии, посочени в закона. Но видно от ситуацията на пазара, Комисията няма желание да погледне към пазара на смс услугата, за да установи има или няма оператор със значително въздействие, а и Законът за електронните съобщения не я задължава.

 

Мотиви:

Наличие на този пазар на оператори със значително въздействие - едва три, които имат възможност да влезнат в негласно единодействие; съществуват правни и икономически бариери пред навлизането на нови конкуренти; цената на услугата не съответства на направените за нея производствени разходи. Ще изтъкнем две основни причини за нуждата от регулация:

1)     Въпреки липсата на конкретна информация за разхода и маржа, ние използвахме непреки индикации:

  • Цената за смс на М-тел варира от 7 до 25 ст., в зависимост от броя на генерираните смс-и и направлението (в собствената или в чужда мрежа).
  • Виваком предлагаше пакет от 300 смс-а към собствената си мрежа с месечна цена от 3 лв. Подобна услуга се предлага и в момента (+SMS). Т.е. цената е 1 ст.

Посочените цени, показват, че производственият разход на едно кратко съобщение е под стотинка. А средната цена в момента е около 14 ст. – 13 пъти по-висока от направения разход.

2)     Повишеното потребление на услугата. Само за 2009 г. са изпратени 661 978 975 смс-а, което е 14,8% ръст за 2009 г. (според последния годишен доклад на КРС за 2009 г.). Всички тези потребители на смс услугите се ощетяват ежедневно от наложената от мобилните оператори неоправдано висока цена.

 

Отговорът на зам. министъра:

„Относно регулирането на SMS пазара. Това е една възможност, която като и дойде времето Комисията за регулиране на съобщенията има всички инструменти ако реши да дефинира този анализ и да го разгледа. Това в Европа все още никъде не е тръгнало, но може след време някъде да се окаже че е проблем, но трябва първо да бъде идентифициран проблема.”

 

Може би г-н Русинов не се е запознал съвестно с подадено от нас становище, което ясно казва, че КРС има правомощия, но няма желание да анализира пазара. А само един обстоен анализ и проследяване на тенденциите на телекомуникационния пазар ще покаже огромната нужда от регулации в областта.

Не е за пренебрегване и фактът, че е невъзможно служители на Комисията за регулиране на съобщенията, които получават нищожни месечни заплати, да упражняват ефективно наблюдение над телекомуникационния пазар. Пазар, в който играчи са фирми с огромни годишни печалби, огромна пазарна мощ и влияние.


Фейсбук група за подкрепа: http://www.facebook.com/groups/247944468552345/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: solidarnabulgaria
Категория: Политика
Прочетен: 123170
Постинги: 17
Коментари: 189
Гласове: 39
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930